maandag 17 februari 2014

De downloads en verkoop worden niet meer mee geteld bij de top40? Is dat wel zo slim?

Hoe een kwajongens programma de druppel werd, die de emmer bij Erik de Zwart deed overlopen. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en schrapt gelijk alle downloads uit de samenstelling. Het top40 foutendossier en wat de gevolgen hiervan zijn.

Dat er nauwelijks meer wordt verkocht op itunes weet iedereen allang, waarom zou je ook geld uitgeven. Dat er veel wordt opgekocht op itunes en singleverkoop weet iedereen ook. Dat alle opgekochte nummers er uit worden gefilterd had juist al langer veel duidelijker aangekaart mogen worden. Er wordt namelijk best veel gefilterd, maar omdat dit nooit eerder breed naar buiten is gebracht (ja dat ene artikeltje over Gordon, wat eigenlijk niet echt meehielp) denkt iedereen na de uitzending van Rambam gelijk dat de hele lijst flauwekul is. Het is gewoon ondoordacht gehandeld van alle medewerkers van de Stichting Nederlandse Top40.

Maar nog idioter dan dit alles is de plotselinge beslissing om dan maar helemaal te stoppen met downloads en verkoop. Hoe veel slomer zal de lijst hier van worden, die al onder vuur ligt door zijn sloomheid. De downloadstunts zullen uitblijven: het duurt eeuwen voor een nummer de top heeft bereikt in spotify of op airplaygebied, terwijl nummers wel makkelijk naar boven konden in de ituneslijsten, er waren per slot van rekening toch al nauwelijks downloads. RIP hits uit televisieprogramma's, reclames of van niet radiogeschikte nummers of artiesten met een ruime fanbase. Er zullen nooit nummers zijn die in de top40 voor het eerst op de radio komen.

En aangezien nummers niet snel van playlisten op de radio en je eigen playlisten op spotify verdwijnen en ze gedraaid blijven worden, terwijl je dat nummer 20 weken terug 1 keer hebt gedownload, zal record na record worden verbroken. Over 20 weken zou de lijst der lijsten naar mijn verwachting bijna de helft dezelfde nummers bevatten als de top40 van vandaag.

Leve alle nieuwe puntenrecords. Leve de nog slomere groeiers naar de top, omdat airplay en streaming nu eenmaal op gang moeten komen. Leve de traagheid. Leve de meest betrouwbare hitlijst van Nederland. Want, ik moet eerlijk zijn, hoe sloom en saai het ook mag zijn, betrouwbaar is het wel.

Of door zo'n beslissing de populariteit van de lijst behouden wordt, valt te bezien. We wachten af..

PS: We wachten in het bijzonder af of het allemaal waar is, want je weet maar nooit. Misschien wordt de luisteraar wel net zo hard gemanipuleerd en wordt dit juist gezegd om betrouwbaarheid te winnen, maar blijven ze downloads meetellen. Wie weet.

1 opmerking:

  1. Ik ben het helemaal eens met dit artikel.

    Wat me overigens is opgevallen is dat nieuwe nummers NOG later de lijst binnenkomen dan eerst. Daar wordt de lijst dus niet sneller van...

    Bovendien krijg je een slecht beeld welke nummers nou ECHTE hits zijn. 'Celebrate The Rain' van Sidney Samson & Eva Simons staan bijvoorbeeld hoog in de Single Top 100, maar nu lijkt het nummer niet eens binnen te komen in de Top 40...

    BeantwoordenVerwijderen